Najpogostejša vprašanja in odgovori

Najpogostejša vprašanja in odgovori

Od katerega tedna nosečnosti lahko naredite Qualified®prenatalni test?

Sem Milica Kovjenić , magistra farmacije - medicinska biokemičarka. V zadnjih petih letih dela v laboratoriju Bio Save sem svoj poklicni interes usmerila izključno v prenatalno diagnostiko. Kljub nenehnemu izobraževanju in spremljanju najnovejših svetovnih trendov na tem področju sem imela med nosečnostjo številna vprašanja za ginekologa v zvezi z genetskimi in razvojnimi anomalijami. S spoštovanjem smernic in jasnih priporočil stroke je neinvazivno testiranje za vse nosečnice, vključno z mano, omogočilo brezskrbno nosečnost. Če imate dodatna vprašanja, ki jih ni na naši spletni strani, me lahko kontaktirate po elektronski pošti: info@qualified.si  Jaz in moja ekipa vam bomo z veseljem zagotovili jasne odgovore na vsa vprašanja.

Katere nosečnice lahko opravijo Qualified® test? 

  • Enoplodna nosečnost
  • Dvoplodna nosečnost
  • Nosečnost z IVF postopkom
  • Nosečnost z darovanim jajčecem

Kje se test opravlja?

Test izvaja laboratorij Veritas Intercontinental v Španiji, ki se nahaja v Barceloni.

Kako dolgo čakam na rezultate testa?

Rezultat prejmetev 5 delovnih dneh od trenutka, ko vzorec prispe v laboratorij.

Kako natančen je test?

S pomočjo tehnologije, ki temelji na CFF DNK, lahko Qualified ®prenatalni test identificira več kot 99,9% nosečnosti z Downovim sindromom. Statistični presejalni testi za Downov sindrom (dvojni, trojni hormonski test) lahko zgrešijo do 15% nosečnosti z Downovim sindromom.

Qualified® prenatalni test v primerjavi s statističnimi prenatalni testi za Downov sindrom daje veliko manj lažno pozitivnih rezultatov, kar pomeni, da je manj potrebe po invazivnih testih, kot je amniocenteza.

Qualified® prenatalni test je presejalni test. Pozitivne rezultate je treba potrditi z diagnostičnimi testi, kot so amniocenteza, biopsija horionskih resic ali kordocenteza.

Ali je Qualified® varen zame in za mojega otroka?

Da, gre za enostaven odvzem venske krvi, kadarkoli v dnevu, neodvisno od vnosa hrane, pijače ali prehranskih dodatkov.

Kako vem, da je Qualified® pravi test zame?

Neinvazivni prenatalni test je priporočljiv za vse nosečnice, ki bodo imele v trenutku poroda 35 ali več let. Priporoča se tudi nosečnicam, ki so imele splav ali plod z genetsko anomalijo v prejšnji nosečnosti. Prav tako ga lahko opravijo nosečnice, ki jih je strah invazivnih metod kot je amniocenteza ali biopsija horionskih resic.

Ali Qualified® test lahko opravim pri nosečnosti z IVF postopkom?

Da, Qualified® test se lahko opravi pri nosečnostih z metodo zunajtelesne oploditve.

Ali normalen rezultat testa pomeni, da je moj otrok popolnoma zdrav?

Ne obstaja test, ki vam lahko zagotovi, da bo otrok popolnoma zdrav. Poleg tega katerikoli test ne preverja vseh genetskih anomalij, ki se lahko pojavijo pri plodu. Nujno je genetsko svetovanje pred in po testiranju poleg obveznih rednih ultrazvočnih pregledov pri vašem ginekologu.

Kako deluje Qualified® prenatalno testiranje?

V času nosečnosti se v vaši krvi poleg vaše DNK nahajajo tudi delci DNK vaše posteljice, ki se razvija. Qualified® prenatalni test analizira prav to fetalno frakcijo, da bi potrdili genetsko zdravje otroka in z veliko gotovostjo isključili verjetnost za Downov, Edwardsov in Patauov sindrom kot tudi za ostale anomalije na kromosomih, mikrodelecije in duplikacije.

Kako se Qualified® prenatalni test razlikuje od ostalih presejalnih testov za Downov sindrom?

Qualified® prenatalni test daje jasne odgovore že v prvem trimesečju z enostavnim odvzemom venske krvi. Drugi presejalni test za Downov sindrom se izvajajo kasneje v nosečnosti in zahtevajo nekaj obiskov pri zdravniku. Tveganje se ocenjuje s kombiniranjem večih nespecifičnih parametrov. Nekateri izmed njih so leta nosečnice, posamezne ultrazvočne mere, koncentracija free-bhcg in PAPP. Statistični presejalni testi v prevem trimesečju so povezani z lažno pozitivno stopnjo celo do 5%.

Qualified® prenatalni test uporablja edinstveno metodo ciljane analize DNK, ki se kombinira s kotrolo kakovosti in doseže prek 99% stopnje odkrivanja in stopnjo lažno pozitivnih rezultatov manj od 0,1%.

Ali moram razmisliti o Qualified® testu, če imam manj kot 35 let?

Da. Smernice strokovnih združenj podpirajo možnost izvajanja neinvazivnih prenatalnih testov za splošno populacijo. Qualified® prenatalni test  je temeljito preverjen pri ženskah nad in pod 35. letom starosti. Večina otrok z Downovim sindromom se rodi nosečnicam, ki imajo manj kot 35 let čeprav je tveganje za Downov sindrom večji pri nosečnicah nad 35. letom starosti.

Kdaj lahko opravim Qualified® test?

Že od 10. tedna nosečnosti (10+0) lahko opravite Qualified® prenatalni test z enostavim odvzemom venske krvi.

Pričakujem dvojčke. Ali lahko opravim  Qualified® prenatalni test?

Qualified® prenatalni test se lahko opravi tudi pri dvoplodni nosečnosti pri možnostih 45°, 180° in 360° Qualified®. V teh primerih spol otrok tolmačino na sledeč način - v kolikor obstaja kromosom Y pomeni, da je vsaj en dvojček moškega spola. V kolikor kromosom Y ni zaznan pomeni, da sta oba otroka ženskega spola, torej dvojčici.

Sign In